Muzeum Wsi Radomskiej – „Od ziarenka do bochenka”

Podczas wycieczki do Muzeum Wsi Radomskiej miałyśmy okazję przenieść się w czasie i zobaczyć jak wyglądało życie na polskiej wsi w dawnych czasach. Dużą atrakcją były warsztaty edukacyjne „Od ziarenka do bochenka” podczas których poznałyśmy poszczególne etapy powstawania chleba, proces obróbki ziarna od momentu zasiewu do produktu końcowego jakim jest właśnie chleb.

Chleb, który jemy codziennie, należy do naszych podstawowych pokarmów. Zazwyczaj nie zastanawiamy się jakie były jego początki. Podczas zajęć dowiedziałyśmy się gdzie najwcześniej zaczęto uprawiać zboże, wytwarzać mąkę, co to jest zakwas, jak mielono mąkę za pomocą żaren. Na zajęciach próbowałyśmy samodzielnie pozyskać mąkę oraz uformować bułki z ciasta drożdżowego, które zostały dla nas wypieczone. Zajęcia przyniosły nam jak zawsze sporo uśmiechu, radości i satysfakcji. Na koniec mogłyśmy spróbować upieczonych bułeczek, które powstały z tradycyjnych receptur. Warsztaty pozwoliły nam lepiej zrozumieć ciężką pracę ludzi na wsi , jak również nauczyły nas doceniać wartość naturalnych i tradycyjnych produktów. Chleb to owoc ziemi i pracy rąk ludzkich szanujmy go, bo kryje w sobie smak tradycji i wysiłku pokoleń.

Skip to content