W dniu 28.10.2025 roku wzięłyśmy udział w warsztatach edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka” w Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie poznałyśmy poszczególne etapy powstawania chleba, proces obróbki ziarna od momentu zasiewu poprzez jego młócenie, mielenie w żarnach aż do produktu końcowego jakim jest właśnie wypiek gotowego chleba. Chleb, który jemy codziennie, należy do naszych podstawowych pokarmów.
Zazwyczaj nie zastanawiamy się jakie były jego początki. Podczas zajęć dowiedziałyśmy się gdzie najwcześniej zaczęto uprawiać zboże, wytwarzać mąkę. Na zajęciach próbowałyśmy samodzielnie pozyskać mąkę, mielić ziarno, przesiewać mąkę i formować małe bułeczki, które zostały dla nas upieczone w piecu. Zajęcia przyniosły nam jak zawsze sporo uśmiechu, radości i satysfakcji. Wspaniała lekcja, wartościowa i inspirująca forma edukacji poprzez działanie.




