W dniu 19.11.2024 roku wzięłyśmy udział w warsztatach edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka” w Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie poznałyśmy poszczególne etapy powstawania chleba, proces obróbki ziarna od momentu zasiewu do produktu końcowego jakim jest właśnie chleb.
Chleb, który jemy codziennie, należy do naszych podstawowych pokarmów. Zazwyczaj nie zastanawiamy się jakie były jego początki. Podczas zajęć dowiedziałyśmy się gdzie najwcześniej zaczęto uprawiać zboże, wytwarzać mąkę, co to jest zakwas. Na zajęciach próbowałyśmy samodzielnie pozyskać mąkę oraz uformować bułki z ciasta drożdżowego, które zostały dla nas wypieczone. Zajęcia przyniosły nam jak zawsze sporo uśmiechu, radości i satysfakcji. Miałyśmy również możliwość pod opieką przewodnika pospacerować w otoczeniu natury, drewnianych zabytków, zobaczyć małe chatki kryte strzechą, spichlerze, wiatraki, kościół i dwór… Wspaniała lekcja przeszłości…